Entrevista a Soraya por Alba Gónzalez

Alba Gónzalez, estudiante el IES Llobregat de Sallent està haciendo el TDR (Treball de Recerca) sobre el yoga y me ha hecho una magnífica entrevista, la cual me ha hecho reflexionar a mi también, sobre el camino que llevo hecho. ¡Aquí te la dejo!

ENTREVISTA A UNA PROFESSORA DE IOGA per Alba González

 1. Com t’has introduït al món del ioga i què et va inspirar a convertir-te en professor de ioga?

Als 28/29 anys vaig passar per una època d’estrès molt alt, insomni i ansietat, causat per la feina que tenia (era directora d’una escola i em costava molt desconnectar) i l’estil de vida que duia en aquell moment (fumava, els caps e setmana sortia de festa i prenía alcohol, me n’anava a dormir tard veient Netflix pel mateix fet que em costava desconnectar, i no feia més esport que moure’m en bici per la ciutat).

Va arribar un moment que vaig necessitar anar al psicòleg i ell em va recomanar començar a practicar mindfulness. Em vaig començar a posar videos al Youtube abans d’anar a dormir i em van començar a sortir videos de yoga.

Mica en mica, gràcies al contingut de youtube, vaig anar fent que les meditacions guiades i les classes de yoga de 10/15 min fossin un hàbit diari.

Als 6 mesos vaig decidir apuntar-me a un centre de yoga i al cap de poc, veient el gran canvi que aquestes dues pràctiques juntes van fer en mi, vaig decidir que ho havia d’estudiar per poder compartir amb gent propera a mi que tenia el mateix problema que jo feia uns mesos.

 1. Quants anys fa que vas començar a practicar o entrenar el ioga?

Fa 8 anys, al 2016

 1. Quin és el teu enfocament principal en ensenyar ioga i com ho has desenvolupat al llarg dels anys?

Vaig començar practicant yoga Ashtanga Vinyasa o hatha Vinyasa, un tipus de yoga molt actiu i dinàmic, ja que m’ajudava a suar tota aquella ansietat que duia dins per acabar i tenir la ment i el cos en calma total.

Quan vaig començar a ensenyar-ho, el públic que venia i que, a dia d’avui encara segueix venint, eren i són persones que mai han fet yoga i moltes vegades no estan molt en forma, i és per això que vaig decidir formar-me en altres estils com YinYoga i Hatha a més de començar a introduir més pràctiques de pranayama (tècniques de respiració) , mindfulness i meditació guiada, cant de mantres… A través d’això, la meva pròpia pràctica també és a dia d’avui més pausada i tranquil·la.

 1. Quins aspectes de la filosofia del ioga consideres més importants i com els integres a les teves classes?

El que més m’agrada és el procés de deixar anar a través de les asanes i conjuntament amb la respiració. Ens costa molt deixar anar les coses, situacions, converses, tensions físiques, mentals… 

I sobretot que el yoga és 1% teoria i 99% pràctica, s’ha de viure i experimentar.

 1. En un món on l’estrès és comú, com creus que el ioga pot ajudar les persones a millorar el benestar emocional?

Em quedaria amb que el yoga et dóna pau interior, et fa estar bé amb tu mateixa i quan estàs bé amb tu mateixa, tot el teu voltant està bé per a tu, aprens eines d’autogestió per encarar el que et vingui en la vida.

 1. Quins tipus de classes de ioga ofereixes i com adaptes el teu enfocament a diferents nivells d’habilitat?

A dia d’avui dono classes a nens i nenes d’entre 4 i 10 anys, a adolescents fins als 18 anys, una classe setmanal de yoga Ashtanga Vinyasa, 2 classes de hatha&meditació i una classe de yoga suau&meditació.

 1. Pots compartir alguna història impactant sobre com ha transformat el ioga en la teva vida i en els teus estudiants?

Després de la meva primera formació en yoga, que va ser un viatge intern de 6 mesos, vaig decidir deixar la feina de directora d’escola, deixar la meva parella d’aquell moment i el pis que tenia llogat amb ell, per a fer les maletes i marxar sola a Asia.Aquell punt i aquell viatge em va canviar definitivament la vida, i sé que va ser gràcies a la claredat que em va aportar el yoga amb el que realment volia de la meva vida.

En alumnes que tingut tant en les classes setmanals com en retirs de cap de setmana, també he vist canvis semblants, de fer el pas a deixar de fer el que s’espera d’un i començar a fer el que realment un sent. Gent que ha deixat de beure i fumar perquè ha entès (com jo en el seu moment) que era algo totalment innecessari i dona a entendre que t’és igual la teva vida. Altres que per fi han tingut un tancament sa en relacions amb exparelles. Molts que han pogut deixar les pastilles per dormir. Persones amb dolors crònics, trobar-se molt millor. Gent amb depressió, millorar i tenir més ganes de viure. Etc etc

 1. Quines recomanacions tens per a les persones que són noves al ioga?

Que deixi anar les expectatives que es pensa que s’espera d’ell o ella en una classe. Que vingui amb la ment oberta per a gaudir de les respiracions, els cants i les asanes que es proposin, siguin més fàcils o difícils per a la persona.

 1. Com integres la meditació i l’atenció plena a les teves classes i quins són els beneficis que has observat als teus estudiants?

La respiració conscient és una de les poques coses que et fan estar en el present.

A l’inici de la classe sempre fem uns minuts de silenci per autoobservar com hem arribat, com està l’activitat mental, com estan físicament. Fem unes respiracions en Ujjai per expemple per a portar l’atenció al 100% a la respiració.

Durant la classe vaig donant algunes instruccions per a que no se’ls dispersi la ment i estiguin vivint el que s’esta fent a classe.

Al final tanquem de nou amb contacte amb la respiració.

El que he pogut observar, que també he observat en mi mateixa, és que al prinicipi costa molt estar present, o seguint la veu de la professora, també pot ser que en la relaxació t’adormis al prinicpi però amb pràctica aprens a estar present en el descans conscient.

 1. Al teu parer, quina és la importància de la connexió entre la respiració i la pràctica de ioga? Com emfatitzes això a les teves classes?

La meva muletilla es “i respiraaaa”. No hi ha yoga sense respiració. Les asanes sense la coordinació de la respiració no són asanes. El fluir del moviment amb la coordinació de la respiració és yoga. Al pricnipi costa però de nou, amb pràctica tot arriba.

 1. Com mantens la teva pròpia pràctica de ioga i com trobes equilibri entre ser professor i continuar sent estudiant?

Tinc una autopràctica molt disciplinada, cada matí faig 10 salutacions al sol, amb alguna altra asana que em vingui de gust. A la nit sempre medito i faig algunes tècniques de pranayama. També cada 3 mesos aproximadament me’n vaig de retir. Em cuido molt a nivell d’alimentació i també vaig al osteopata o algun altre tipus de massatge un cop al mes. Practica el que prediques.

 1. Quin consell donaries a algú que pot estar combatent amb la manca de flexibilitat o inseguretat en el seu cos en començar amb el ioga?

El que he dit abans, que es deixi estar del que ha de ser o fer per poder estar en una classe de yoga i que connecti més amb el perquè creu que hauria de fer yoga, i es quedi amb això.

 1. Creus que hi ha prou informació sobre els beneficis del ioga?

Si i no. El tema no és la info, ja que tothom sap perquè serveix, el problema és més cultural i que hi ha molta gent que li és més còmode queixar-se de tot i de tothom enlloc de prendre responsabilitat de la seva vida.

 1. Creus que hi han més homes o dones a les teves classes? Perquè ho creus?

Exacte, i de nou crec que és per un tema cultural. El yoga va ser creat a l’Índia per a homes, era una pràctica que feien els militars, amb això t’ho dic tot.

 1. Quina és la teva visió per al futur del teu ensenyament de ioga?

Jo segueixo estudiant altres tècniques holístiques com la medicina Ayurveda i la bioenergètica que m’ajuden a poder guiar i ajudar a les persones d’una forma més personalitzada i completa , no només amb el yoga i la meditació.

 1. Per acabar, pots compartir alguna anècdota personal que reflecteixi com el ioga ha enriquit la teva vida?

Més que una anécdota en concret és el fet en general del canvi d’estil de vida que tingut en els darrers anys i que hi són per quedar’s-hi. També agraeixo cada dia l’oportunitat que se m’ha donat o que m’he creat jo mateixa per poder dedicar-me a algo tant gran i que aporta tant a la humanitat.

Related Posts

Leave a Reply

Noticias

No te pierdas mis novedades

Categorias